Kortrijk Blogt!


Ontdek komend weekend de ‘Wilde’ Vrouwestraat! by kortrijk
12 december , 2011, 16:30 pm
Filed under: feest in Kortrijk, historisch

 De Onze-Lieve-Vrouwestraat is een van de hoofdstraten in het historische Kortrijk. Heel wat prachtige huizen, waar bovendien ook heel wat bekende historische Kortrijkzanen hebben gewoond getuigen van de rijke geschiedenis van dit stadsdeel. Komende zondagnamiddag 18 december kan je in de voor de gelegenheid verkeersvrije Onze-Lieve-Vrouwestraat komen genieten van de happening ‘Straat in de kijker’. Je kan er proeven van streekbier en een internationale wafelbak. Je bewondert er oldtimers en geniet van de kunsten van een glasblazer. Bovendien vindt er een grote Boekenmarkt plaats terwijl er ook voor de kinderen leuke animatie voorzien wordt en dat allemaal in een gezellige kerstsfeer. Om 14.30 en om 15.30 uur kan je ook uitzonderlijk deelnemen aan de gidsbeurten in de OLV-kerk en omgeving. 

Wilde Vrouwestraat

Een van de toppers van Straat in de kijker is de organisatie van een grote Boekenmarkt, waar je zowel oude als nieuwe boeken vindt. Boekhandels, antiquairs en de Kortrijkse uitgeverij Groeninghe zorgen voor een gevarieerd aanbod.

Aan de historische huizen hangen foto’s van bekende Kortrijkzanen: Conscience, Palfijn, Noppe, Speybrouck, Delvoye en De Pratere. Aan de vensterramen van elk huis kan je gedichten lezen van Guido Gezelle.
De Onze-Lieve-Vrouwestraat, de oudste straat van Kortrijk, ligt in het hart van de stad. Belangrijke historische figuren hebben er gewoond: Guido Gezelle (nr. 24), Hendrik Conscience (woonde in een prachtig herenhuis, nr. 40), Jozef De Coene werd er geboren en Jan Palfijn (uitvinder van de verlostang) woonde er lange tijd. De schilders Jozef Speybrouck en Edmond De Pratere hadden er hun atelier. De beroemde pruikenmaker Clement Delvoye had er zijn stek, evenals Karel Noppe (meubelontwerper en siertekenaar bij De Coene). Pittige anekdote: rond 1400 was er in de straat een huis In de wilde vrouwe, waardoor de straat in de volksmond werd omgedoopt tot Wilde Vrouwestraat.

Zondag 18 december | vanaf 14 uur | gratis | O.L. Vrouwestraat en Deken Zegerplein-Begijnhofstraat


Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: