Kortrijk Blogt!


Unieke tentoonstelling: de wereld van Savery by kortrijk
3 april , 2011, 19:18 pm
Filed under: cultuur, musea, recreatie

In het Broelmuseum loopt zinds kort een unieke tentoonstelling rond de Roelandt Savery. Deze kunstschilderneemt ons mee in een boeiende wereld van kunst, hofcultuur, internationale politiek en diplomatie, plant- en dierkunde, wetenschap en ketterij.Naast de tentoonstellingen ‘Visionair hofschilder’ en ‘Kortrijk woelige stad’ is een reeks boeiende lezingen en rondleidingen samengesteld, met medewerking van de Kortrijkse erfgoedverenigingen.

Het Broelmuseum in Kortrijk en de Národní galerie in Praag zetten de schilder Roelandt Savery (Kortrijk 1576-Utrecht 1639) opnieuw op de kaart.  Savery geldt als een van de sterren aan het firmament van het culturele leven in de zeventiende eeuw en was een van de meest geliefde schilders in zijn tijd. Zijn schilderijen werden voor aanzienlijke bedragen verhandeld en belangrijke verzamelaars kochten werk van hem. Een selectie van ruim 40 van zijn schilderijen en tekeningen uit internationale musea en privé-collecties worden samengebracht, waaronder werken die onlangs zijn herontdekt en voor het eerst in Kortrijk te zien zullen zijn.

De tentoonstelling is eerst te zien in Praag (van 8 december tot 20 maart) en reist daarna naar Kortrijk (van 21 april tot 11 september).

Roelandt Savery is geboren in Kortrijk in 1576. Hij vluchtte voor de godsdienstperikelen naar Brugge en vervolgens naar Haarlem. Vanuit de Nederlanden reisde hij naar het keizerlijke hof van Rudolf II in Praag om er hofschilder te worden.  Dat hof gold toen als the place to be voor het kruim van cultureel Europa waar Savery zich in het goede gezelschap bevond van wetenschappers en kunstenaars.

Savery’s gedetailleerde en fantasierijke landschappen met alle mogelijke diersoorten waren gegeerd door koningen, keizers en notabelen over heel Europa in een tijd waarin er van een zoo nog geen sprake was…  Savery’s afbeeldingen van dodo’s, een verdwenen diersoort die het symbool werd van de destructieve invloed van de mens op de natuur, worden ook nu nog door kunsthistorici en biologen over heel de wereld onderzocht.  Ze fungeren namelijk als een van de weinige resterende bronnen om het fysieke voorkomen van deze mythische vogel te reconstrueren.  Misschien was de dodo die in Alice in Wonderland van Lewis Carroll opdook wel gebaseerd op de schilderijen van Roelandt Savery?

Wist u overigens dat men lange tijd amper het verschil herkende tussen Savery’s meesterlijke tekeningen – registraties van het dagelijkse leven in Praag en van onschatbare waarde – en die van Pieter Bruegel?  Savery’s schetsbladen met Tiroolse en Boheemse landschappen belandden zelfs in de privé-verzameling van Rembrandt van Rijn. De fauna en flora van die weidse landschappen waren de bouwstenen voor zijn fantastische schilderijen waar hij nog lang inspiratie uit zou putten.   Na zijn verblijf in Praag trok Savery terug naar de Nederlanden. Hij vestigde zich in Utrecht waar hij verbleef tot aan zijn overlijden in 1639.

 

Een overzicht van randactiviteiten:

Za 30 april  Rondleiding in de tentoonstelling ‘Visionair hofschilder in Praag’BroelmuseumOrganisatie Gidsenkring
Do 12 mei Opening tentoonstelling “Kortrijk, woelige stad (1580-1680)”Inleidende lezing door Jos MonballyuMuseum Kortrijk 1302Organisatie lezing De Leiegouw
Zondag 15 mei Intiem kamerconcert in het Saverysalon van het Broelmuseum
Simon Vandamme, specialist 17de eeuwse muziek, koos twee werken uit de tentoonstellingscatalogus Roelandt Savery. Hij koppelde hieraan twee composities van musici/componisten, die Roelandt Savery ontmoette aan het keizerlijke hof van Rudolf II in Praag. Deze mix van beeld en muziek resulteert in twee intieme kamerconcerten die u volledig onderdompelen in de klanken van de 17de eeuw. Broelmuseum, Organisatie Happy New Festival

29 september: ‘Ogier van Busbeke en Willem Quackelbeen’. Lezing door Willy Spillebeen.
ErfgoedhuisOrganisatie Gidsenkring en Davidsfonds Kortrijk
Rondleidingen
Het fantastische leven en werk van Savery is een bron van boeiende verhalen en verrassende anekdotes. Onze gidsen nemen u graag op sleeptouw! Iedere eerste zondag van de maand, telkens om 11u15. (Zo 1 mei, 5 juni, 3 juli, 7 augustus, 4 september). Prijs: € 2 pp* , reservering verplicht, toegangsticket niet inbegrepen
Alle info over de tentoonstelling en omkaderende activiteiten vind je op www.savery.eu

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: