Kortrijk Blogt!


What IF…? het Innovation Festival in Kortrijk! by kortrijk
12 oktober , 2010, 22:18 pm
Filed under: cultuur, nieuws, recreatie

Kortrijk en de regio zal van 8 tot 25 oktober 2010 in de ban zijn van design, creatie en innovatie tijdens het Innovation Festival. Iedereen, van jong tot oud, wordt betrokken in deze boeiende wereld. Het wordt een people festival met een internationale uitstraling.Er wordt daarbij beroep gedaan op de creatieve ideeën van de bewoners van de regio Kortrijk, door middel van een oproep tot het bedenken van innovatieve concepten. Dat kan gaan van een nieuw product tot bijvoorbeeld een voorstel om in een woonwijk een tijdelijke openlucht cinema te bouwen.Door middel van een doelgerichte oproep via een babbelbox, de lokale media, websites, facebook, twitter en affichering in creatieve instituten en scholen verkrijgen we een bulk aan nieuwe ideeën en concepten, waarvan er een vijftigtal zullen uitgevoerd worden. Een 40-tal producten zullen gerealiseerd en uitgewerkt worden in het Fab Lab van Howest, Industrial Design Center. Tijdens het Innovation Festival kan iedere bezoeker er ook terecht om de studenten aan het werk te zien die deze ideeën uitwerken tot nieuwe prototypes. Daarnaast komt er een tentoonstelling over Open Design van Thomas Lommee en een meeting point waar zowel de bevolking, de bezoekers van de biënnale Interieur 10 als de industrie kennis kunnen maken met design als denkproces.

Het Innovation Festival brengt je in de ban van design, creatie en innovatie. Iedereen wordt betrokken in deze boeiende wereld. De uitdaging is het bevorderen van creativiteit & innovatie en het aantrekken van onontgonnen talent. Het IF Kortrijk streeft ernaar om regionale innovatie te promoten én te stimuleren. Naast Kortrijk organiseren ook Barcelona, Milaan, Lissabon, Vilnius en Talinn een IF.

Van design als vorm naar design als denkproces

De voorbije 25 jaar heeft design vooral een rol vervuld als zingever door middel van zijn vorm. In tijden van crisis wordt duidelijk dat de werkelijke meerwaarde van design in het denkproces zit en niet in de statuswaarde. De veranderende maatschappij evolueert zo snel dat de nieuwe consument en producent nood heeft aan nieuwe inzichten.Tijdens het Innovation Festival wordt de vraag gesteld wat er de komende jaren te verwachten valt en hoe deze technologische stroomversnelling ons leven verandert. Deze nieuwe manier van denken over productie en consumptie vraagt informatie en ervaring. Door middel van een tentoonstelling, lezingen en workshops willen we het nieuwe, creatieve “design-denken” aan het brede publiek en de specialisten op een zo helder mogelijke manier voorstellen. Daarnaast willen we aan de hand van de doe-oproep mensen aanzetten tot creatie en reflectie.

Tal van activiteiten en initiatieven met diverse partners zullen plaats vinden tijdens het Innovation Festival in de binnenstad van Kortrijk van 8 tot 25 oktober 2010

 

Het Innovation Festival kadert in een Europees project Pro Inno. Deelnemende steden in dit project zijn: IF Barcelona (oktober 2009), IF Milaan (5-10 oktober 2010), IF Kortrijk (oktober 2010), IF Lissabon (29 november 10 december 2010), IF Vilnius (2011), IF Talinn (2011).

 

Waar:Budascoop, Kapucijnenstraat 10, 8500 KortrijkWanneer:Van 08/10/10 tot 25/10/10 –

Website: http://www.designregio-kortrijk.be, http://www.innovationfestival-kortrijk.beBeschrijving

 

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: