Kortrijk Blogt!


Sint-Elooiskerk Overleie is jarig! by katrien
9 november , 2009, 13:29 pm
Filed under: cultuur, erfgoed, historisch, recreatie

Naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de kerkwijding wordt in de Sint-Elooiskerk op Overleie een tentoonstelling gehouden van zondag 29 november tot zondag 20 december. Aan de hand van documenten, foto’s en tekeningen wordt een beeld geschetst van de oorsprong van de Sint-Elooiskerk en van de wijzigingen die in de loop der jaren aan het gebouw werden aangebracht. Ook de kunstschatten in de kerk worden historisch geduid. Bovendien wordt het feestprogramma verder ook uitgebreid met een concertmis met het koor Coeli et Terra uit Rijsel (zondag 29 november om 9.45 uur) en een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van J. S. Bach door het Kortrijks Gemengd Koor Altra Voce (zaterdag 19 december om 20 uur).

Een rijke geschiedenis

Toen het stadsbestuur van Kortrijk in de jaren 1870 besliste om op Overleie een nieuwe parochie op te richten, werd ervoor geopteerd een kerk te bouwen op de plaats waar al bijna vier eeuwen een kapel stond, toegewijd aan Sint-Elooi. Deze kapel werd in 1882 afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe kerk. Van het gebouw zelf is dus niets overgebleven, maar in de huidige kerk treffen we wel nog een aantal kunstvoorwerpen aan die afkomstig zijn uit de Sint-Elooiskapel. Deze zullen ruim aan bod komen in de huidige tentoonstelling.

Kortrijkse neogotiek

De Sint-Elooiskerk werd door stadsarchitect Leopold De Geyne (1836-1916) ontworpen in neogotische stijl. Deze bouwstijl ontstond in de negentiende eeuw als reactie op de strakke, koele vormen van het classicisme met haar uitgesproken rationele karakter. Onder invloed van de romantiek greep men terug naar de middeleeuwen, waarvan de gotiek als de ultieme uiting beschouwd werd. Ook de roomskatholieke kerk bevorderde deze stijl. Tegenover het opkomende liberalisme wilde de kerk tonen dat ze nog springlevend was, en daarom werden kerken gebouwd in een stijl die aanknoopte bij de christelijke middeleeuwen. Er werden echter ook burgerlijke gebouwen in neogotische stijl gebouwd of herbouwd, zoals het stadhuis van Kortrijk.

Bij een eerste aanblik van de Sint-Elooiskerk vallen meteen enkele kenmerken van de neogotiek op, namelijk de puntgevels en spitsbogen. Maar niet alleen het gebouw zelf is neogotisch. Er werd gestreefd naar een harmonisch geheel door ook het kerkmeubilair (altaren, doopvont, preekstoel, biechtstoelen enz.) in dezelfde stijl te vervaardigen. Vele van deze kunstwerken werden bovendien vervaardigd door op en top Kortrijkse kunstenaars.

MEER INFO

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de kerk: maandag tot zaterdag van 8 tot 11 uur (behalve tijdens kerkdiensten), op zondag voor en na de mis van 9.45 uur en van 17 uur.

Meer informatie kan je alvast vinden op: http://www.sintamandus.be/sintelooi/jubileum.htm

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: