Kortrijk Blogt!


Big Jump in de Leie! by katrien
9 juli , 2009, 14:34 pm
Filed under: natuur, nieuws

Op 12 juli om 15 uur springen in heel Europa duizenden mensen in waterlopen en meren naar aanleiding van Big Jump, een actie voor iedereen die zuivere en levende waterlopen wil. Big Jump wil de Europese Kaderrichtlijn Water onder de aandacht brengen. Die bepaalt dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa tegen 2015 aan ecologische normen moet voldoen. Dit is een ambitieuze doelstelling die moeilijk te bereiken is zonder de steun van het brede publiek. Daarom brengt Big Jump elk jaar opnieuw zoveel mogelijk mensen in contact met water. Ook in Kortrijk! Natuur.koepel vzw, GREEN vzw en de Stad Kortrijk voorzien een gevarieerd programma langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Afspraak vanaf 14u op het einde van de Vlaanderenkaai te Kortrijk (aan de skatebowl en de Groeningebrug).

PROGRAMMA:

14u30
Toespraken van Hilde Crevits (Vlaams minister voor Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur) en Stefaan Bral (Kortrijkse schepen voor Leefmilieu, Afvalstoffen, Publiek Domein en Sport)

14u50
Leiepoëzie – aanstelling Yves De Bosscher als Leiedichter en onthulling Leiemonument.

15u00
BIG JUMP – Een verfrissende duik in het kanaal Bossuit-Kortrijk
** schoeisel verplicht! **

doorlopend:

Live optreden van coverband ‘El Rocco Fossilio and the Kid’
Tentoonstelling over de waterkwaliteit van het Kanaal en van de Leie.
Kinderanimatie met visspel “De vissen van Leie en Kanaal”
Fairtrade cocktails, drankjes, ligzetels, …

WAAROM?
Voor de vis!

Te veel rioolwater komt nog steeds ongezuiverd in beken en rivieren terecht. Bij hevige regenval vloeien grote hoeveelheden vervuild water en slib ongezuiverd in de waterlopen. Dit is ondermeer nefast voor heel wat vissoorten. Zonder zuiver water is er geen gezonde vis.

Enkel de aanpak van de watervervuiling is trouwens niet voldoende. Heel wat waterlopen zijn nog steeds gebetonneerd, ingedamd en/of rechtget

rokken. Daardoor verliezen ze hun schoonheid en verdwijnt de kans op een bloeiende rijkdom aan fauna en flora. Kronkelende meanders verminderen de stroomsnelheid van het water en geven afwisselende oevers die leefplaatsen zijn voor tal van planten en dieren.

Er is nog veel werk aan onze waterlopen, want hoewel een aantal sterke soorten het redelijk goed doen, wordt de paling ernstig bedreigd en is de snoek nog een zeldzaamheid. Trouwens… Wanneer zwemt er opnieuw zalm en forel in onze rivieren?
In alle waterplannen staan wel acties over waterzuivering, vismigratie en soms zelfs herinrichting van de rivieren, maar de acties zijn beperkt en hebben nood aan een duwtje in de rug.

Voor iedereen!
Wandelaars, fietsers, roeiers, duikers, vissers, natuurliefhebbers, booteigenaars, buurtbewoners, zwemmers en andere waterdieren moeten kunnen genieten van natuurlijke en natuurrijke waterlopen. Iedereen heeft baat bij zuiver water!

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: