Kortrijk Blogt!


Nieuw justitiepaleis by hannes72
28 februari , 2009, 11:23 am
Filed under: Kortrijks erfgoed, Kortrijks patrimonium, nieuws

Onze recentelijk tot minister van Justitie benoemde ex-burgemeester Stefaan De Clerck kondigde bijzonder nieuws aan: er wordt een gloednieuw gerechtsgebouw gepland aan de Burgemeester Lambrechtlaan, pal achter de reeds bestaande nieuwbouw in de Beheersstraat. De bedoeling is om alle afdelingen te centraliseren onder één dak. Het nieuwe gerechtsgebouw zou zes verdiepingen tellen. De vraag ontstaat dan natuurlijk wat er met het huidige oude justitiepaleis dient te gebeuren? Suggesties komen reeds gretig naar boven: een nieuwe stek voor het Museum voor Schone Kunsten (het Broelmuseum), een archiefruimte voor het gerecht, een school… Geef ons alvast jouw suggesties !

Het huidige gerechtsgebouw in Kortrijk werd opgericht door de provincie naar een ontwerp in neo-klassieke stijl van ingenieur Joris Verbeke. Het werd gebouwd op de plaats van het oude gerechtsgebouw, tot het op het einde van de Tweede Wereldoorlog (13 juli 1946) volledig werd verwoest door brand. De werken begonnen in juli 1952 en voltooiden zes jaar later. Het statige gebouw kent heel wat troeven: de gevels hebben een bekleding in Doornikse blauwsteen en Engelse witsteen uit de streek van Dover terwijl binnenin rijkelijk Belgische marmerswerden gebruikt. Vooral de deuromlijstingen in het zeldzame en unieke zwarte marmer van Mazy imponeren.

Advertenties

10 reacties so far
Plaats een reactie

Misschien kunnen we er het kabinet van de nachtburgemeester in installeren.

MVG

Adelbert, kunstenaar/nachtburgemeester.

Reactie door Adelbert

Gevels bewaren, binnenin alles tegen de vlakte en daar dan een park (secret garden) of speelplein? maken.

Reactie door Frans Lavaert

Een nieuw museum voor schone kunsten zou zalig zijn … alleen denk ik dat dit te groot is voor een stad als Kortrijk. Hopelijk blijft het een openbaar karakter behouden.
Plannen voor een nieuwe bib is er al dus dat hoort er ook niet. Stadsarchief misschien?
Alhoewel, toch liefst een museum …

Reactie door JP

Een ambachtelijk museum, in de stijl van het Vlasmuseum maar met een diversiteit van oude ambachten. Ofwel: in het kader van de vernieuwing van Kortrijk een gegeven over hoe Kortrijk in loop van de eeuwen is veranderd op esthetisch gebied. Een laagdrempelige en soepele tentoonstelling over hoe Kortrijk veranderde. Graag zonder invloed van politieke gedachten maar zuivere folklore. Ik denk vooral aan tekeningen, voorwerpen, foto’s en curiositeiten die veel Kortrijkzanen doen nadenken over de ambachtelijke geschiedenis hier. We hebben veel meer dan Gulden Sporen en vlasstressen en de Leie, toch?

Echt een item die makkelijk wordt bezocht door gezinnen, toeristen ( lees : inderdaad commercieel gezien voor de omliggende handelaars, een item die onze buurt opwaardeert).

Daar ik nog steeds van het gedacht ben dat de kant van het Casinoplein zwaar aan een facelift toe ( ondanks de komende werken ivm Conervatorium- plein) is en ik zelf niet de centen machtig ben om dit te voltooien, toch even deze reflectie. Niet slecht gepeisd, dacht ik.

Wat natuurlijk ook kan is volgend jaar het gebouw verhuren aan VTM om er een realityreeks in te proppen: ” Mijn justitiepaleisje”.
Gegroet,
Mariska Lippo
Traiteur Mamma Mia

Reactie door Mariska Lippo

Een museum zou fantastisch zijn
prachtige locatie
makkelijk bereikbaar

dus allemaal troeven

Reactie door CARO

Een museum zou een voltreffer zijn! Dat hebben we nog niet in onze stad. Ja idd het broelmuseum. Maar ik bedoel een museum die de lat hoger legt! Een topmuseum met hedendaagse kunstwerken of een waardevolle collectie uitbouwen die uniek is in de streek en in Vlaanderen!

Reactie door Buyck

Een nieuwe ab, vooruit, enz…: danscafé, evenementen, cultureel centrum, filmzaal, exporuimte, enz… zou schitterende locatie zijn!

Reactie door Tine

jammer dat het gebouw niet volledig gerenoveerd wordt en zijn oorspronkelijke functie kan behouden… enige alternatief dat niet voor overlast zou zorgen en betaalbaar zou blijven (denk ik) is een woonproject, want ligging en uitstraling zijn schitterend en vermoedelijk de mogelijkheden ook.
gelet op centrale ligging en nabijheid station, is het mogelijk om met beperkte parkeercapaciteit iets te doen.
nu nog een promotor vinden die hierin meestapt !

Reactie door Koen

Het gerechtsgebouw zou inderdaad kunnen omgevormd worden tot een Museum van Schone Kunsten met de kunstwerken van het broelmuseum aangevuld met een selectie van schilderijen en kunstwerken uit de reserves (federale overheid)van de grote musea (o.a. Brussel en Antwerpen), kunstwerken van de Vlaamse Overheid, kunstwerken ter beschikking gesteld door banken, particulieren,…. zodat het een museum wordt met een mooie selectie van kunstwerken vanaf de 15° eeuw tot heden. Het huidige gebouw van het Broelmuseum (en de bijhorende stallingen zouden kunnen gebruikt worden als ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Zo kan Kortrijk zich ook meer nog profileren als een kunststad naast Rijsel en Doornik en kan er af en toe gewerkt worden naar een groot project zoals Rijsel3000 met Kortrijk en Doornik. Uiteindelijk beschikt Doornik reeds over een mooi Museum van Schone Kunsten met daarnaast diverse interessante kleinere musea. De stad kan financieel samenwerken met de Vlaamse overheid en de Provincie.

Reactie door Buyck

Een uitgelezen plaats om ocmw,werkwinkel,vdab,ziekfondsen,syndicaten,postkantoor,pensioenkas,belastingen en alles wat de mensen in het algemeen van links naar rechts moeten gaan zoeken aangaande,het verkrijgen van info en of uitkeringen,betalingen .

Reactie door jm
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: