Kortrijk Blogt!


opnieuw Expo 58 erfgoed onder de sloophamer… by matt8
8 oktober , 2008, 17:44 pm
Filed under: geschiedenis, Kortrijks erfgoed, Kortrijks patrimonium, nieuws

Aan hoek Stasegemstraat-Groeningekaai verdwijnt binnenkort opnieuw een stukje erfgoed onder de sloophamer… Op die plaats staat een benzinestation in een typische Expo ’58-stijl met kenmerkende spanten van de vermaarde Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene. Het is onbegrijpelijk dat net in het herdenkingsjaar van Expo ’58 en na een gunstig beschermingsadvies van het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed het schepencollege een vergunning afleverde voor de volledige afbraak. Uiteraard is het begrijpelijk dat de eigenaar een eigentijds tankstation wil aangepast aan de hedendaagse behoeften, maar ook op de vraag om de spanten op een andere locatie in de stad te hergebruiken gaf het schepencollege een negatief advies…Het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed adviseerde het kenmerkende gebouw te behouden. Dit omdat het ‘een representatief en gaaf bewaard voorbeeld was van een tankstation waarbij de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene gebruik had gemaakt van haar wereldvermaarde spanten’. Ook qua vormentaal sluiten die spanten ook dicht aan bij de architectuur van de Expo 58, oordeelt het Vlaams Agentschap. Jammergenoeg gaat het hier slechts om een niet-bindend advies, waardoor het college de vraag van het Agentschap naast zich kon neerleggen…

[bron foto: Marc Lemaitre]

Advertenties

11 reacties so far
Plaats een reactie

Dit doet pijn in het hart om dit te vernemen.
Via onderstaande link vind je een foto terug die ik ooit maakte van dit station. Het is zelfs ooit verschenen in het tijdschrift Photo. Daar hebben ze dus iets gezien wat het schepencollege niet ziet. Spijtige zaak. Zolang het geen trapgeveltjes zijn zien vele mensen de rijkdom niet van de architectuur uit de 20e eeuw.

http://www.jpgmag.com/photos/242774
http://www.dnaphotography.be/Untitled-28.html

Reactie door Jean-Philippe Delberghe

Spijtige zaak

Reactie door Jean-Philippe Delberghe

Ok, mijn vorige reactie is verloren gegaan. Ik wou gewoon melden dat dit pijn in het hart doet als je zoiets verneemt.
Een jaar of drie geleden nam ik een nachtelijke opname van dit station. De foto is toen zelfs verschenen in het franse tijdschrift Photo dat in meer dan 70 landen verschijnt. De redactie zag er iets in wat het schepencollege niet ziet. Jammer. Het moeten niet altijd trapgeveltjes zijn die men onder bescherming neemt. Momenteel zien men het belang nog niet van de architectuur van de jaren 50 en 60. Een zeer spijtige zaak. Mocht het stadsbestuur zijn mening nog willen herzien. Maar dat betwijfel ik.

Hieronder vinden jullie de foto

http://www.jpgmag.com/photos/242774
http://www.dnaphotography.be/Untitled-28.html

Reactie door Jean-Philippe Delberghe

ben ik het volledig mee eens! zeer knappe foto trouwens die je gemaakt hebt van dit station!

Reactie door Bernard

Jongens (en meisjes),

Overigens ben ik het geweest die in het voorjaar de kat de bel heeft aangebonden over dit onvermoed stukje erfgoed. Pas nadien heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed de waarde ervan erkend. Het stadsbestuur paaide het Agentschap met de belofte het bouwwerk zorgvuldig af te breken en elders een nieuwe bestemming te geven. Maar dat blijkt nu een loze belofte te zijn geweest.

Reactie door Marc Lemaitre

Ik heb het dan wel over de foto bij het stukje – die is van mij. De nachtfoto waarnaar gelinkt wordt, is inderdaad prachtig en van een betere fototrekker dan ikzelf…

Reactie door Marc Lemaitre

Dat nieuw stadhuis is eigenlijk ook geen zicht, misschien nemen we gezamelijk onze sloophamers en maken we een aantal hete opinies eens duidelijk?

Reactie door MoveOut

Dat wisten we al, maar nu blijkbaar binnenkort? Vlug nog wat fotootjes gaan schieten, misschien een kortrijkse fotowedstrijd organiseren met als thema: stedelijk erfgoed verdwijnt… en dan krijgt het afgebroken ding toch nog een ereplaatsje in de archieven van het muZeum of ergens in een wereldtijdschrit, zoals de prachtige foto van Jean-Philippe.

Reactie door tine lemaitre

jammer van dit enige De Coene benzinestation
en hiep hiep voor Marc
dat hij dit in kijker bracht
grts
ildé

Reactie door ildé
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: