Kortrijk Blogt!


Transphotographique 2007: fotografiefestival in de binnenstad by simon86
2 mei , 2007, 10:21 am
Filed under: cultuur, musea, politiek, recreatie

  Transphotographique 2007, het tweejaarlijks festival voor hedendaagse fotografie verovert het Broelmuseum en de stad… Het festival vindt plaats van 10 mei to 17 juni op verschillende locaties in de stad. Je ziet beelden van zowel beroeps-, kunst- als amateurfotografen verspreid over diverse locaties in de stad. In het Broelmuseum ontdek je werk van Walter Carone (fotograaf van onder andere Paris-Match) en van Daniel Lenoir. Danny Veys en Johan Deschuymer, twee Kortrijkse fotografen, zijn prominent aanwezig in de Benedengalerie, de Broeltoren en het station. Maar ook de foto’s van de studenten aan KULAK, het buurtwerk lange Munte, het Krea Kollektief van de Branding, de fotoclub Groeninghe en de Unie der Zorgelozen mag gezien worden… Transphotographiques, een grensoverschrijdend initiatief in samenwerking met L’Atelier Photo Rijsel.

De verschillende locaties:
Broelmuseum – Broelkaai 6
In het Broelmuseum is er werk te zien van Walter Carone (1920-1982).  In 1945 vertrok Walter Carone naar Parijs gewapend met een uniek fototoestel en enkele filmrollen.  Hij startte bij Cinévie, hij begon te werken voor France-Dimanche, voor Point de Vue, voor Elle en uiteindelijk voor Paris-Match.  Gedurende 15 jaar heeft hij het feest van de actualiteit gefotografeerd.
Ook Daniel Lenoir is hier te gast.  De hotelkamers uit zijn serie ‘Hotel Rooms’ werden gefotografeerd over de hele wereld en plaatsen zich naast elkaar in het oneindige.
Openingsuren: weekdagen 10-12u en 14-17u, weekend 11-17u doorlopend. Gesloten op maandag

Benedengalerie (Schouwburg)
Danny Veys met Between Spaces.
Een fototentoonstelling over de tocht door de staatskliniek van San Juan de Dios in Guatemala City. Deze lege ruimtes zijn getuige van een verschrikkelijk gebeuren zonder voyeuristisch genot.
Openingsuren: vrijdag, zaterdag, zondag 14-17u

Broeltoren (links)
Johan Deschuymer met Droomoord.
Johan Deschuymer (° Kortrijk, Zwevegem) is, in zijn huidig werk, gebiologeerd door de schoonheid van de natuur, door de spontane zelfregulatie in de natuur, het onbewuste streven van de natuur naar schoonheid met een functie, zelfbescherming of aantrekking in naam van overleven en voortplanting. Hij zet via verschillende toonmodellen enerzijds de schoonheid, soms de wreedheid van de natuur in evidentie, maar anderzijds legt hij via zijn installatie, video en natuurgetrouwe digitale beelden ook het ongeoorloofde ingrijpen van de mens in de natuur bloot.
Openingsuren: vrijdag, zaterdag zondag 14-17u

John Galt Art Gallery – Jan Persijnstraat 1
Jan Pieter de Kok ‘2CV + PETS = LANDSCAPE’
De Chaos van een gemotoriseerde samenleving. De verborgen misdaden van dierproeven. Dachau geschikt voor toeristen. Het landschap lijkt er niet onder te lijden. En de mens?
Openingsuren: vrijdag: 18-20u, zaterdag en zondag 11-19u

Erfgoedhuis – O.L. Vrouwestraat 45
Horeca in Kortrijk – Krea Kollektief
In ‘De Branding’ een dienstverleningscentrum voor personen met een handicap, maakt het ‘Fotoproject’ binnen de zorgvernieuwing deel uit van het Krea Kollektief.  Tijdens een tiental verschillende wandelingen in de stad maakten de amateur-fotografen een reeks zwart-wit foto’s met als thema ‘Horeca in Kortrijk’.
De wijk in de kijk door Buurtwerk Lange Munte
Karkas van Fotoclub Groeninghe en de Unie der Zorgelozen
Openingsuren: dinsdag tot en met zondag van 14-17u

Nieuw stadhuis – Grote Markt 54
Zypteland – Sophie Sobry / Unie der Zorgelozen
Sophie Sobry is al 15 jaar met fotografie bezig.  Ze zweert bij zwart-wit én bij analoog.  Sophies stijl wordt omschreven als ‘sociale fotografie’.  Op vraag van de Unie der Zorgelozen maakte Sophie in 2006 een reeks over Zypteland, een sociale woonblok in Kortrijk waar veel verschillende nationaliteiten samenleven in een harde sociale omgeving.
Openingsuren: maandag 9-19u, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9-13u en op woensdag van 9-16u.


Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: